رنگ شناسی
08
فوریه

رنگ شناسی در معماري و دکوراسیون داخلی !

رنگ شناسی در معماری بسیار حائز اهمیت است و تأثیر عمیقی بر احساس انسان دارد.رنگ یک عنصر جدایی‌ناپذیر از زندگی ما است.

برای خیلی از دوستان سوال پیش میاد که اصلا چرا باید رنگ ها را بشناسیم؟ در جواب باید گفت: کسی که از یک آموزش تخصصی رنگ شناسی استفاده کند تا رنگ ها را به خوبی بشناسد و بتواند به درستی در کنار هم ترکیب کند چندین امتیاز از رقیب های خودش جلو است که خروجی نهایی کارشان این حرف من را تایید می کند.

در کل تئوری رنگ علم و هنر استفاده از رنگ ها است و اینکه چگونه انسان رنگ را درک می کند و جلوه بصری، نحوه ترکیب، تطبیق و یا تضاد رنگ ها را توضیح میدهد.

رنگ شناسی در معماری

تاریخچه رنگ ها در جهان

در دهه ۱۹۶۰، انسان شناسان برلین تحقیقی جهانی در مورد نامگذاری رنگ ها انجام دادند. آن ها دریافتند که در بسیاری از زبان ها تنها دو رنگ روشن (سفید) و تیره (سیاه) وجود دارد.از ۹۸ زبان مورد مطالعه آن ها، بیشترین تعداد اصطلاحات رنگ، در زبان انگلیسی یافت شد (یازده رنگ: سیاه، سفید، قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، بنفش، صورتی، خاکستری و قهوه ای).
در نهایت میلیون ها رنگ دیگر از وجود مواردی چون آووکادو، انگور، هلو، طلا، برنز و غیره سرچشمه گرفته شد.

در سال ۱۶۷۲، نیوتن اولین مقاله خود در مورد رنگ ها را منتشر کرد . هنگامی که او نور سفید را به یک منشور تاباند، متوجه شد که طول موج نور در زاویه های مختلف انعکاس می یابد، نیوتن با اتصال انتهای طیف (رنگ بنفش) به ابتدای طیف (رنگ قرمز)، اولین چرخه رنگ را ایجاد کرد.
در حالی که مطالعات نیوتون به لحاظ علمی صورت گرفته بود، گوته بیشتر به اثرات روانشناختی رنگ ها علاقه داشت.  او معتقد بود که شناخت واکنش انسان نسبت به رنگ ها مهم است و تحقیقاتش نشانگر آغاز روانشناسی های رنگ مدرن بود.

تاریخچه رنگ شناسی

شناخت کلی رنگ ها در علم رنگ شناسی

رنگ های اصلی(primary colors):

رنگ های قرمز، آبی، زرد که بعنوان رنگ های اصلی نام برده می شوند، دلیل نام گذاری آن ها این است که ،  این رنگ ها را نمی توانیم از ترکیب رنگ های دیگه بسازیم. رنگ های مابین این سه رنگ در چرخه رنگ ، در واقع تلاشی است که این رنگ ها برای نزدیکتر شدن به یکدیگر دارند .

رنگ های ثانویه(secondary colors):

 نارنجی، سبز، بنفش که از ترکیب مساوی رنگ های اصلی به وجود می آیند را رنگ های ثانویه می گویند.
وقتی رنگ های اصلی با یک رنگ ثانویه ترکیب شود رنگ ثالثیه به وجود می‌آید به این ترتیب شما می توانید با ترکیب سایه روشن ها، رنگ های کاملا متفاوتی بسازید.

رنگ های خنثی(Neutral color):

رنگ های مابین سفید تا سیاه را رنگ خنثی می گویند  که قابلیت عمق دادن و تضاد به فضا را دارند.
با اضافه کردن سیاه به رنگ‌ها سایه، خاکستری تُن و با ترکیب رنگ ها با سفید ته رنگ تشکیل می شود.

شناخت کلی رنگ ها

الگوهای رنگ شناسی

رنگ های مکمل(complementary):

رنگ های مکمل رنگ هایی هستند که در چرخه رنگ مقابل یکدیگر قرار می گیرند . به عنوان مثال می‌توانیم رنگ های زرد و بنفش، سبز و قرمز و یا آبی و نارنجی رو از خانواده رنگ های مکمل بدانیم.
این جفت رنگ ها کنتراست بالایی دارند و انرژی قوی ای را به فضا می دهند و باید در نحوه استفاده از آن ها دقت کرد.

رنگ های مکمل

رنگ های مشابه(analogous):

رنگ هایی که در چرخه رنگ کنار یکدیگر قرار گرفته اند را رنگ های مشابه می نامند . این  گروه را، یک رنگ فرعی به همراه دو رنگ اصلی تشکیل می دهند که غالبا رنگ فرعی از ترکیب دو رنگ اصلی به مقدار مساوی تشکیل می شود. 

 رنگ های سه گانه(triadic):

در این الگو از رنگ هایی استفاده می‌شود که در چرخه ی رنگ با فاصله های سه تایی کنار هم قرار گرفتند. برای استفاده در اتاق کودکان و اتاق بازی خوب است اما برای جلوگیری از شلوغی سعی کنید در محیط مجاور از رنگ های خنثی یا الگو تک رنگ استفاده کنید.

رنگ های سه گانه

تک رنگ ها(monochromatic):

در این مورد منظور از تک رنگ ها استفاده های مختلف از سایه روشن های یک رنگ و یا هم خانواده‌ی آن است. یکی از مزایای استفاده این ترکیب بندی   یکپارچگی است . اما از طرفی ،خطر کسل کننده کردن اتاق را نیز به همراه دارد

تک رنگ ها

رنگ های نیمه مکمل(split complementary):

ترکیب بندی رنگ به صورت نیمه مکمل نوعی از ترکیب بندی مکمل به شمار می‌آید که علاوه بر رنگ اصلی از رنگ های مجاور رنگ مکمل خودش هم استفاده می کند.  میتوانید با اضافه کردن سایه و روشن ها تن های رنگی مختلفی از این ترکیب بندی بوجود بیاورید.

رنگ های نیمه مکمل

رنگ های سرد و گرم

گرمی یا سردی رنگ ، منظور حسی است که آن رنگ به انسان انتقال میدهد.  رنگ های آبی، سبز، بنفش در دسته رنگ های سرد قرار می گیرند و رنگ های زرد، قرمز و نارنجی در دسته رنگ های گرم قرار دارند.

رنگ های سرد باعث ایجاد حس آرامش در افراد می‌شود. استفاده از این رنگ ها باعث بزرگتر نشان دادن فضا می‌شود پس بهتر است که اگر اتاق کوچکی دارید از رنگ های سرد استفاده کنید.

رنگ های گرم گردش خون را بالا میبرند و حس هیجان و انرژی را به فرد منتقل میکنند. رنگ های گرم بر خلاف رنگ های سرد اتاق را از آنچه که هست کوچکتر نشان میدهند پس بهتره که از آن ها در فضای های بزرگتر استفاده کنیم .

رنگ های سرد و گرم

سخن پایانی

بسیاری از معماران در ابتدا طراحی کلی را انجام می‌دهند و به رنگ‌هایی که می‌خواهند در قسمت‌های داخلی به کار ببرند، فکر نمی‌کنند نتیجه اینکه در انتهای کار با یک چالش بزرگ مواجه می‌شوند.
تناسب و تاثیرگذاری رنگ بر روند طراحی داخلی، انکارناپذیر است. به طوری که با بهره گیری هوشمندانه از آن می‌توان در فضای داخلی، هماهنگی ایجاد کرد.

بهره گیری از رنگ کاملا با دانش، خلاقیت و هنر مهندس معمار رابطه مستقیم دارد. گاهی یک مهندس معمار حرفه ای در طراحی داخلی یا در طراحی محوطه از تنوع رنگی زیاد بهره نمی‌برد ولی با این حال نتیجه نهایی طراحی بسیار مطلوب می‌شود. پس اگر معماری می‌خواهد در زمینه طراحی به موفقیت برسد باید درک عمیقی از رنگ شناسی و روانشناسی رنگ داشته باشد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]